You are currently viewing Categoria B, B extins si BE pe intelesul tuturor

Categoria B, B extins si BE pe intelesul tuturor

Ce inseama categoria B, B extins si categoria BE?

Care este diferenra intere ele? Iata o intrebare ce imi este adresata frecvent si ca atare am decis sa aduc cateva lamuriri mai pe intelesul tuturor.

Pentru inceput trebuie lamurite cateva definitii: masa proprie, masa maxima autorizata, masa maxima remorcabila si masa maxima a ansamblului de vehicule.

Masa proprie reprezinta greutatea vehiculului (remorcii) fara incarcatura

Masa maxima autorizata este masa proprie plus incarcatura (persoane, bagaje, marfa,etc)

Masa maxima remorcabila este greutatea maxima ce poate fi tractata (remorca cu incarcatura cu tot).

Masa maxima a ansamblului de vehicule este suma masei maxim autorizate a vehicului tragator plus masa maxim autorizata a remorcii.

– Categoria B permite posesorului de permis sa conduca un autoturism cu masa maxima autorizata de pana in 3500 de kg si sa nu aiba mai mult de 8 locuri fara al soferului. Cu aceasta categorie, legea permite sa atasati vehiculului o remorca usoara. Remorca usoara este definita ca remorca care are masa maxima autorizata de pana la 750 kg. Masa maxima autorizata este data de constructor si reprezinta masa proprie plus masa incarcaturii maxime. Aici apar multe confuzii, in sensul ca multi zic ca daca masa remorcii este mai mica de 750 kg si nu pun incarcatura pe ea, o pot tracta cu categoria B. Fals! Nu are importanta masa proprie a remorcii ci masa maxim autorizata, data de constructor.

– Categoria B extins va permite sa conduceti un vehicul din categoria B plus o remorca cu masa maxima autorizata mai mare de 750 kg, dar ansamblul sa nu depaseaca 4250 kg. Adica masa maxima autorizata a vehiculului plus masa maxima autorizata a remorcii sa fie mai mica de 4250 kg. Atentie: trebuie sa tineti cont cand atasti o remorca, masa maxima autorizata a remorcii sa se incadreze in masa maxima remorcabila a vehiculului!!! Aici apar multe confuzii! De exemplu, nu poti atasa la un Logan o remorca cu masa maxima autorizata de 2500 kg. Cititi cu atentie in cartea masinii specificatiile date de constructor!

– Categoria BE va permite sa conduceti un vehicul din categoria B plus o remorca. Masa maxima autorizata a ansamblului poate depasi 4250 kg. Aici trebuie sa fiti atenti doar ca masa maxima autorizata a remorcii sa se incadreze in limitele date de constructor la vehiculul tragator.

In speranta ca am fost destul de clar, nu va ramane decat sa optati in functie de necesitatile dumneavoastra, intre categoria B extins sau categoria BE.

– Pentru categoria B extins aveti nevoie la inscriere, doar de CI si permis auto categoria B. Scolarizare consta in 7 ore de pregatire practica dupa care vi se elibereaza o adeverinta, in baza careia serviciul permise va va trece codul 96 pe permis.

– Pentru categoria BE, la inscriere aveti nevoie de CI, permis auto categoria B, cazier judiciar, analize medicale si test psihologic. Scoala consta in 10 ore de teorie si 10 ore de practica. La finalizarea scolii veti sustine un examen teoretic si practic cu serviciul permise.

VA ASTEPTAM!

This Post Has 5 Comments

 1. Sergiu

  Pentru B extins, daca totul este legal pana in 4250Kg dar remorca are 2 axe, este ok ?

  1. Parc Renix Admin

   buna ziua, da

 2. Erimia stan

  Pot tracă o remorcă cu 2 axe după un Logan fara frînă de750 kg cu cât B dacă în certificat scri 640 fara frînă sau se poate detara? Mulțumesc anticipat.

  1. Parc Renix Admin

   Buna ziua, nu

 3. Gabriel

  Bună ziua ce greutate pot transporta cu permisul de conducere BE

Lasă un răspuns